"Līzings" vai "kredīts auto iegādei"?

Prakse rāda, ka daudzos gadījumos klients, līdz galam, nesaprot atšķirības starp līzingu un kredītu auto iegādei. Mēģināsim izskaidrot.

Sāksim ar līzingu. Līzings («to lease» iznomāt (angl.)) ir viens no finanšu pakalpojuma veidiem, kura pamatā ir preces iegādes kreditēšana. Pēc būtības līzinga kompānija izpērk no pārdevēja preci, kuru pēc tam iznomā līzinga ņēmējam. Aizņēmējs ar ikmēneša maskājumu maksā kreditoram par preci un atlīdzību par līzingu. Svarīgs moments - aizņēmējs pats norāda, no kura pārdevēja kreditoram ir jāizpērk prece. Tātad, līzinga gadījumā, prece ir kreditora īpašums. 

Ņemot vērā, šo nosacījumu kreditors var piedāvāt salīdzinoši zemu procentu likmi, taču uzliekot papildus nosacījumus. Piemēram, pienākumu iegādāties KASKO apdrošināšanu, veikt papildus drošības sistēmas uzstādīšanu, visu līzinga periodu transportlīdzeklim ir jābūt apdrošinātam ar obligātu civiltiesisku apdrošināšanu un izietai tehniskai apskatei. Kreditors nosaka arī maksimālo automašīnas vecumu, kuru aizņēmējs ir tiesīgs piedāvāt kreditoram iegādei. Tiek pieprasīts veikt, pie sertificēta vērtētāja,  arī obligātu preces vērtējumu. 

Izpildot visus šos nosacījumus, kā arī izvērtējot klienta maksātspēju un kredītvēsturi, kreditors var piedāvāt salīdzinoši zemu procentu likmi līzingam. Svarīgs moments - transportlīdzklis paliek kreditora īpašumā, bet līzinga ņēmēja turējumā. 

Kredīts auto iegādei (nosauksim - autokredīts) ir diametrāli pretējis līzingam, nosacījumu aspektā, finanšu produkts. Pamatnosacījumos ir līdzīgs patēriņa kredītam, taču vairumā gadījumos, tiek piedāvāts par zemāku procentu likmi. 

Autokredīts tiek piedāvāts bez papildus nosacījumiem, kuri varētu apgrūtināt iegūt īpašumtiesības uz iegādājamo automašīnu. Tātad, autokredīta gadījumā aizņēmējs iegūst auto savā īpašumā. Ikmēneša maksājumā, līdzīgi kā līzinga gadījumā, sastāv no pamatsummas un procentiem par aizdevuma izmantošanu. Galvenā autokredīta priekšrocība salīdzinot ar līzingu ir tāda, ka ar iegūtās īpašumtiesības var izmantot pilnā apmērā. Auto ir Jūsu! To var uzdāvināt, brīvi atsavināt, noņemt no uzskaites, norakstīt, ieķīlāt. Tam neviens neliks pirk KASKO apdrošināšanu vai aprīkot ar drošības sistēmām. Kreditoram neinteresēs kura izlaiduma gada ir iegādājamais transportlīdzeklis. Viss ir aizņēmēja rokās!

Procentu likmes autokredīta gadījumā ir lielākas nekā līzingam, kas ir loģiski un pamatoti, ņemot vērā tās priekšrocības, kuras piedāvā vienkārši nauda un īpašumā iegūtais transportlīdzeklis.