Kas ir nepieciešams, lai saņemt labāko piedāvājumu no kreditora?

Ja reiz ir gadījies, pieteikties kādam no aizdevuma veidiem (patēriņa kredīts, autokredīts vai līzings), varējāt pamanīt, ka kreditors vienmēr pieprasa iesniegt konta pārskatu par 4-6 mēnešiem. Kādas tad tieši pozīcijas interesē kreditoru? 

Pirmkārt, ienākumi. Norādot ienākumu apmēru kreditors salīdzina tos ar valsts datu bāzēm - piemēram, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izziņā un konta pārskatā atspoguļotiem ienākumiem. 

Otrkārt, esošās saistības. Informāciju par esošam saistībām kreditors iegūst no Latvijas Bankas Kredītu reģistra, ja kredītu ir izdevis banku kreditors. Taču, ja Jums ir saistības ar tā saucāmiem nebanku kreditoriem, nepāsniedzot noteito summu, tad ši informācija ir redzama konta pārskatā. 

Treškārt, izvērtējot maksātspēju kreditors var pieverst uzmanību citiem izdevumiem. Piemēram, maksājumiem par kredītu atmaksas termiņa pagarinājumiem, azartspēlēm vai periodiskiem tēriņiem alkohola veikalos. Protams, ikvienam ir tiesības izmantot naudas līdzekļus jebkurām lietām un pakalpojumiem, taču kreditors izvērtējot maksātspēju ir spiests izvērtēt visus riskus. 

Rezumējot, visu augstāk minēto secināms - lai saņemt labāko piedāvājumu, pirms pieteikšanos aizdevumam, ir kārtīgi jāsagatavojas:

1. Apskatiet savu konta pārskatu. 

2. Pārliecinieties, ka ienākumi ir atspoguļoti pilnā apmērā.

3. Izvērtējiet konta pārskatā atspoguļotus izdevumus.

4. Ja kādreiz ir nācies pagarināt kredīta atmaksas termiņu vēlams sagaidīt momentu, kad šī informācija vairs nebūs Jūsu konta pārskatā par aktuāliem 4-6 mēnešiem.

5. Ja spēlējiet azartspēles, tad labāk izmantot skaidru naudu, kuru var noņemt tuvākajā bankomātā. Tas pats arī ar alkohola veikaliem.

Plānojot noslēgt līgumu par ilgtermiņa saistībām ieteicams vērsties pie speciālista finanšu  jautājumos. Tas palīdzēs netikai ietaupīt naudu, bet arī sniegs padomus par niancēm, par kurām kredītu līgumos ir rakstīts ar īpaši maziem burtiem.

Uzziniet par savām iespējām pie mums! 


 Pieteikties